31 Ocak 2008 Perşembe

Şubat İnceleme-Varan I

God of Atlantis (Atlantis, Allah'ına Kurban!)




Tür : Düz Tabanlı FPS (Birinci Tekil Şahıs)
Yapım : Hayal Mahsulleri Ofisi
Dağıtım : Atlantis Records

Annesi kendisine 3 aylık hamileyken önce annesini, iki yaşındayken babasını, orta ikide de Atlantis'i kaybeden Atila'nın hüzünlü, acı fakat ballı öyküsünü konu alan GoA uzun zamandır süregelen FPS açlığımızı giderecek gibi görünüyor (Ne aç adammışsınız kardeşim-SE).

Oyunun henüz açılış videosunda, gazetelere "Atlantis'i Kaybettim, Hükümsüzdür..." ilanı vererek şansını deneyen kahramanımız Atila, burada bizlere yapay zekasının gücünü kanıtlamak istiyor. Yapımcıların bile bu durumdan haberi olmadığı söyleniyor, e tabi yapay zeka olayı gelişti yeni nesilde.

Yapay Zeka demişken, bir zeka bu kadar yapay olabilir. Soğuk soğuk selam vermeler, zoraki sırıtmalar bir yerden sonra sıkıyor tabi. Artık yapımcılardan daha doğal, daha canayakın zeka pırıltıları bekliyoruz...

Bölüm tasarımları gayet güzel. Git git bitmeyen haritalar, "Ulan bunun bir de dönüşü var, oynamasak mı acaba?" diye düşündürmüyor değil.
Atlantis sokakları, parkları, lagünleri o kadar başarılı tasvir edilmiş ki, gidip görenler "Aaa hakkatten aynısı olmuş..." diye şaşkınlıklarını dile getiriyorlar.

Düzgün Dairesel bir oynanışa sahip oyunumuzda, Atlantis'i bulana kadar imanımız gevriyor. Fakat Amerika keşfedildikten sonra oyunun atmosferi bir anda coşuyor.

Etkileşim ve gerçekçilik ses getirecek türde olmuş. Nihayet patlayan variller ve meyve kasaları var! Taşa takılınca küfrederek yere yapışmalar falan gayet gerçekçi olmuş.

Trampozoni bölümünde havaya ateş ettiğimiz bir sahnede, vurulup balkondan düşen "Çamaşır Asan Atlantisli Kadın" karakteri gözlerimizi yaşartıyor.

Oyun boyunca çok diyaloğa gireceğimiz Atlantis Kraliçesi ile ilk karşılaştığımız "Come on Baby!" bölümünde, "Kayıplardasın ya Kraliçem, yüzünü gören cennetlik, ehuehu..." diyen Atila, bu canlı performansı ile ağzımızı açık bırakıyor.

Diyalog olayından bahsetmek istiyorum. Gerçekçilik adına oyunda dil olarak sadece Atlantisçe kullanılmış. Burada yapımcı ekip bizi gerçekten yemiş hissi uyandı ama dur bakalım. Dil probleminden fazla korkmayın, orta seviye bir oyuncu bile üç dört oynayıştan sonra derdini anlatacak kadar öğreniyor Atlantisçe'yi.

Oyunda Easy, Medium, Large, XLarge olarak dört zorluk seviyesi var. Siz yine de bir büyük seviyeyi seçin, seneye de oynarsınız...

Konsol versiyonunu pek tutmadım açıkçası. Konsolun üstündeki ayna ile yanındaki televizyon sehpası iyi optimize edilmemiş. Küçük bir yama ile düzelir kanaatindeyim.

Maceramız boyunca bol bol Atlantis Belediyesi Zabıta Ekipleri ile çatışmaya, kovalamacaya giriyoruz. Aksiyonun tavana vurduğu bu sahnelerden sonra tavandan inmek konusunda bir hayli bug mevcut. Yamalı Bohça gibi olacak bu oyun da.

Yöresel kıyafetlerle (Perdelik Kumaş) kamufle olarak saklandığımız Stealth Action türündeki oyunumuzda silah yelpazesi de oldukça geniş.
Jiletli yelpaze, bomba atarlı yelpaze iki örnek mesela. Silahların modifiye edilebilirliği de oynanışa zevk katıyor. Camlara film çektirmek ve çelik jant en çok tercih ettiğim modifikasyonlar oldu.
Silahlardaki tokluk hissi ise gerçekten doyurucu. Düşmanınız midenizi mermi ile doldurduğunda iki gün açlık nedir bilmiyorsunuz.
(Bu tokluk hissi yanlış anlaşılmış galiba?-ZG)
(Pardon, siz kimsiniz?-SE)
(Ne bileyim, heves ettim işte-ZG)


Artıları : - Atlantisçe öğrenme fırsatı! (Gerçek hayatta ne işimize yarayacak demeyin sakın.)
Eksileri : - Türkçe'yi unutmamız.
- Yüksek sistem gereksinimleri (Kasa yerden en az 1,5 M yüksek olmalı oyunu açabilmek için.)

7 yorum:

FRoST dedi ki...

Birinç. Ben bunun bazı kısımlarını exclusive olarak okumuştum zaten :P

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık. bu arada kimdin? dur bi bakıym. hatta bakmıım öğrenirim bi yerden. daha da devam et, bolcana okuyalım :P

Swordwolf dedi ki...

Türkçesi:
Ott0man, yemin ediyorum rakipsizsin ya. Bu ne dehşet mizah anlayışıdır, bu ne yerinde geyik kullanımıdır; hayran olmamak elde değil. Bir dergi çıkartsan, OGZ, LvL vs. işsiz kalır. (Aslında yapalım bunu biz. Bir ekip kuralım, Ott0man üstadımızın yolunda ilerleyelim. Paraya para demeyiz.)

Atlantisçesi:
Ott0man, zuzuazuzuzu audsa. Ezübi nezüzü züpzüp de zunu zuz zi zi. So i lu bebe OGZ,LvL sd. safm dmk. (Şurba da libi lübü. Horiga ku ti, Ott0man sodimm ram. Şoppa da şoppa di.)
---
Atlantisçe işe yarıyormuş bazen. Kızlara kültürlü ayağı yaparız.
- Ben tam 20 dil biliyorum: Türkçe, Atlantisçe, Haroca, Kayıp Balık Nemoca, Erman Hoca...
- Bu çocuk süper!

Aslı "TILSIM" Palabıyık dedi ki...

Sword xD

Otto xD xD xD

Öldüm ya. "Yüksek sistem gereksinimleri" asdjuagf

OttO dedi ki...

Ehehe Sword, serinin ikinci oyununda bunları kullanırım ama hafız :)

Ayrıca senin için bir "Broken Sword" oyunu düşünüyorum. Kalbini kırarım bak :)

Swordwolf dedi ki...

Sana özenip "Fall of Ott0man" incelemesi yaparsam sen de kırılırsın Otto. :D

Adsız dedi ki...

Blog (blog dersem, darılırmı bana siteniz) süpermiş, OGZ forumlarından yolum düştü buraya. Yüksek Sistem Gereksinimlerini okuyunca yazı için teşekkür etmezsem ayıp olurdu: teşekkürler Ott0